Antenne TV laat zien wat er is
antenne rotterdam

Antenne TV

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 25 | maandag 17 juni 2024 15:11 uur | 0 bezoekers
photo

Zorro
itemoverzicht

Slogan: Overdag een edelman, ’s nachts een desperado.

ProfielZorro (Spaans voor vos) is de naam van een fictief personage uit vele boeken, films en tv-series. In alle gevallen betreft het een gemaskerde held die onrecht en corruptie bestrijdt in het door een Spaanse gouverneur bestuurde, tot Mexico behorende Californië van het Oude Westen. In werkelijkheid is hij de rijke jonkman Don Diego de la Vega (vroeger Don Diego Vega).

Uiterlijk
Zorro gaat altijd geheel in het zwart gekleed. Zijn kostuum bevat onder andere een cape en hoed, en een masker dat de gehele bovenkant van zijn gezicht bedekt. Zijn primaire wapen is een degen, waarmee hij ook steevast zijn "handelsmerk" op de plaats van actie achterlaat, een "Z" gekrast met drie snelle degentrekken. Daarnaast gebruikt hij soms andere wapens zoals een kleine dolk in zijn schoen, een verzwaarde hoed, een zweep, en zijn cape. In het originele verhaal gebruikte Zorro ook een pistool, maar dit komt in latere incarnaties vrijwel niet voor. Zorro rijdt op een zwart paard genaamd Tornado. Tornado is in staat elk ander paard eruit te lopen, en razendsnel grote afstanden af te leggen. Dit maakt dat Zorro vrijwel ongrijpbaar is, en overal kan komen. De ware identiteit van Zorro is door niemand gekend behalve door zijn vader en zijn stomme dienaar Bernardo (die zich als doofstomme voordoet en op die manier waardevolle informatie voor Zorro kan afluisteren); in sommige verhalen ook door de geestelijke Fray Felipe die de kant van Zorro kiest. Zorro is naast dat hij goed kan vechten een uitstekende strateeg. Hij gebruikt vrijwel nooit brute kracht, maar vertrouwt meer op zijn slimheid en behendigheid om een vijand te verslaan.

Geschiedenis
Het personage werd gecreëerd door de Amerikaanse "pulp"-schrijver Johnston McCulley (1883-1958) in de roman The Curse of Capistrano, die in 1919 in afleveringen verscheen in het tijdschrift "All-Story Weekly". In dit verhaal was de "echte" naam van Zorro nog Don Diego de la Vega. Aan het einde van dit verhaal wordt de ware identiteit van Zorro geopenbaard, wat erop duidt dat McCulley niet van plan was om nog verder verhalen over Zorro te schrijven. In 1920 verscheen de film The mask of Zorro, met in de hoofdrol Douglas Fairbanks Sr.; door het succes daarvan werd de roman heruitgegeven met als titel eveneens The Mask of Zorro. Johnston McCulley zou later, vooral in de jaren 1930 en -40 nog tientallen Zorro-verhalen schrijven voor verschillende tijdschriften o.m. "Argosy" en "West". In 2005 schreef Isabel Allende een (uiteraard fictief) levensverhaal van Zorro, El Zorro (ook vertaald in het Nederlands als Zorro). Zij schreef het boek in opdracht van Zorro Productions, Inc., het Californische bedrijf dat sedert 1986 de rechten op Zorro bezit.

Inspiraties en invloeden
Hoewel Zorro niet geheel origineel is qua concept, bevatten de verhalen wel motieven als een ondergrondse schuilplaats en Zorro’s gebruik om zijn vijanden te merken met een teken. Daarmee kan Zorro worden gezien als een van de eerste superhelden uit de Amerikaanse literatuur. Zorro is op een aantal verhalen gebaseerd, waaronder publicaties als Spring Heeled Jack en Alexandre Dumas's The Count of Monte Cristo. Zorro vertoont kenmerken met een paar echte personages uit het oude westen, zoals Joaquin Murrieta, de “Mexiaanse Robin Hood”. Verder wordt Robin Hood zelf vaak als inspiratiebron voor Zorro gezien. Zorro was een van de eerste personages die een dier als naam gebruikte (zijn naam is Spaans voor “vos”). Dit dier wordt in zijn verhalen nooit gezien als een embleem, maar als een metafoor voor Zorro’s persoonlijkheid en gedrag. Zorro’s connectie met de vos is door schrijvers op vele manieren uitgewerkt.

Motivatie deelname Antenne Rotterdam:
Berichten die het daglicht niet kunnen verdragen dienen ook gepost te kunne worden op deze website.

Geslacht: man

Etnische achtergrond: Europeaan

Sociaal milieu: kosmopoliet

Geboortedatum: 01 januari 1919

Burgelijke staat: single

Geaardheid: hetero

Religie: katholiek