Antenne TV laat zien wat er is
antenne rotterdam

Antenne TV

jfmamjjasond
1711151924283237414650
2812162025293338424751
3913172126303439434852
410141822273135404449
5233645
week 48 | dinsdag 29 november 2022 12:23 uur | 1 bezoekers

Janna Kool en Zuid Wasserette & Stomerij

Was en droog

"In mijn samenwerking met Wasserette Zuid heb ik een eigen draai gegeven aan het wassen. Wassen is namelijk een routineuze, functionele bezigheid die echter ook rustgevend, fijn en zelfs fascinerend kan zijn. Kijkend door het raampje van de wasmachine, gespannen wachtend of die rode sok weer langs zal komen?
In de wasserette is een videofilm te zien waarin stukken van twee films elkaar steeds afwisselen. Een film is gemaakt door de droger, terwijl ik, Sam en een bevriende klant reeds gedroogde was opvouwen. Zowel de schone kleding, als de mensen draaien om elkaar heen. 
De andere film is een combinatie van wasmachine en de Dordtselaan. Aan een oud fietswiel heb ik de camera gemonteerd om zo de straat door te laten draaien. Dit geeft een duizelig beeld van auto's, stoeptegels en bewoners die op sommige momenten lijken samen te smelten."

Janna Kool (1980, Utrecht)

Van grote hoogte neerkijken op de mens en de wereld en zich erover verwonderen. Of inzoomen op een detail zodat het een wereld op zich wordt. Zo kijkt Janna Kool graag om zich heen. Ze verwondert zich over de wereld en hoe wij die hebben vormgegeven. Maar Janna kijkt ook graag verder dan deze vorm, ze speelt ermee, laat het leven in haar fantasie en ziet dan, wat óók kan, niet slechts wat is. Op deze manier wil ze de schoonheid die soms over het hoofd gezien wordt in het alledaagse, zichtbaar maken. Of het grappige van de werkelijkheid laten zien, door die net even anders weer te geven.
Reizen is een terugkerend thema in Kool's werk, welke ze vaak heeft gebruikt voor haar zoektocht. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een treincoupé zit. Van daaruit zie je de wereld in sneltreinvaart aan je voorbij trekken zodat je geen tijd hebt om alles in je op te nemen. Je reist van A naar B terwijl de wereld passeert langs het raam en wat krijg je ervan mee? Je ziet veel maar toch weinig details. Door de grote hoogte of hoge snelheid waarmee de wereld voorbijtrekt, zie je niet alles. Een panorama, een overzicht van verschillende werelden terwijl er ruimte blijft bestaan voor fantasie. Kool neemt een schets van de wereld en vult die met haar eigen beelden verder in.

www.mediakunsten.nl

Zuid Wasserette & Stomerij, Dordtselaan 73-A

Wasserij en Stomerij Zuid is al vijf jaar aan de Dordtselaan gevestigd. Het is bijna altijd druk in de zaak, waar tien wasmachines en zes drogers zijn te vinden, die vrijwel de gehele dag door in gebruik zijn. De wasserette, waar tal van buurtbewoners hun was komen brengen, vervult een duidelijke buurtfunctie. Mensen maken een praatje met elkaar, terwijl hun was in het rond draait. De beheerder wijst naar de droger en de wasmachine die in de films van Janna Kool de hoofdrollen spelen. Op een van de wasmachines staat de monitor, waarop de films worden afgedraaid. Mensen kijken naar het scherm en zien hoe de wereld in het rond draait. "Het klopt helemaal niet," zegt een vrouw die haar was net in een apparaat heeft gestopt. "Jawel joh, alles draait gewoon rond," zegt haar vriendin die met haar is meegekomen. "Net een wasmachine."

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "rotterdam video"